Gott med Nybakt.

2 Jan

Efter mycket om och men så beslöt jag mig för att baka Rågsiktslimpor.
Visserligen är det ett vitt bröd som vi sällan äter men jäkligt gott att rosta.

Receptet tog jag från rågsiktsmjölets förpackning:

5 dl vatten
0,5 dl olja eller 50 g margarin/smör
50 g jäst
0,5 dl sirap (jag tog mörk brödsirap)
1 msk salt
1 msk brödkrydda
7 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Gör så här:
Häll oljan och vatten i en kastrull och värm i en kastrull till 37 grader.
Finfördela jästen i en degskål och häll degvätskan över och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt sirap, salt, brödkrydda, rågsikt och nästan allt vetemjöl.
Arbeta degen väl. När degen släpper ifrån kanterna är den klar för jäsning.
Låt jäsa i 40 minuter under bakduk i bunken.
Knåda sedan degen smidig på mjölat bakbord och dela den i två delar och forma till limpor.
Låt jäsa igen med bakduk över i 30 minuter.
Grädda sedan limporna i 200 grader i 20-25 minuter i varmluftsugn.
Låt limporna svalna på galler övertäckta med bakduk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: